Scroll to top

+

004articol

Suntem analfabeți funcțional?

44% dintre elevii de 15 ani sunt analfabeți funcțional. Adică, deși știu să citească, nu înțeleg ceea ce au citit. Deși dețin un cumul de informație, nu reușesc să o aplice practic. Le lipsesc logica, intuiția, discernământul. Așa reiese din rezultatele de la testarea PISA de anul acesta.

În 2015 se înregistrau cele mai slabe rezultate ale elevilor români din ultimii 10 ani. Acestea au fost chiar și mai dezamăgitoare anul acesta. Iar tendința descendentă pe care cu certitudine alunecă educația din țara noastră este îngrijorătoare. România participă la testarea PISA începând din 2006. Testul se face pe un eșantion reprezentativ de aproximativ 5000 de elevi ai claselor VII, VIII, IX și X.

Tendința descendentă în educație
este îngrijorătoare.

Care sunt factorii care au dus la acest declin? Sunt multipli, în opinia noastră.
Sistemul educațional din România se bazează încă pe bombardarea cu informație, multă informație. Cerințele impuse sunt ca toată această informație să fie reținută și reprodusă. Nu se pune accent pe gândirea critică. Pe înțelegerea informației. Pe aplicarea practică a informației. Trăim în era informației. Orice este la doar un clic distanță. Memorarea în acest stil învechit este de prisos. Filtrarea și înțelegerea sunt, în schimb, imperios necesare.
Nici educația din familie, bazată încă mult prea mult pe manipulare, amenințări, pedepse și umilințe, nu ajută deloc. Nu încurajează independența în raționament, opiniile și gândirea critică - toate esențiale la locul de muncă, în relațiile inter umane, în adaptarea la viața de zi cu zi.
Sistemul politic se bazează pe un electorat analfabet funcțional, ușor de manipulat, care nu înțelege mecanismele economice și legale. Nu e atunci de mirare declarația Mininstrului Educației, care nu consideră îngrijorătoare și nici relevante rezultatele testării PISA.

Nu se pune accent
pe gândirea critică.

Care sunt soluțiile? Haideți să începem de acasă. Să încurajăm copilul să gândească. Să întrebe, să caute și să găsească răspunsuri. Să învețe să inter conecteze informația și să știe să o aplice. Schimbarea se poate produce, și ar trebui să se producă, și în școli. În modul de predare al profesorilor. Dulcele stil clasic ar trebui să rămână istorie. Informația predată trebuie revizuită. Stilul de predare trebuie adaptat vremurilor actuale. Cerințele trebuie să se muleze pe nevoile reale.
Este relevant testul PISA? Opinia noastră este că da. Pentru că ceea ce testează el este în primul rând capacitatea elevului de a găsi soluții. Studiul PISA evaluează cunoștințele, competențele-cheie și deprinderile pe care le au elevii la finalul ciclului obligatoriu de educație. Acestea sunt relevante atât pentru continuarea studiilor, cât și pentru integrarea în câmpul muncii și adaptarea la viața socială.

Părinți implicați. Profesori dedicați. Elevi interesați. Școală modernă.

Să încurajăm copilul
să gândească.

X

=

+

Related posts